måndag 30 januari 2012

Leta Lagerlöf och läsa litteraturbank

– Äntligen stod informationen framför mig på skärmen! Jag lyfte mitt huvud. Så, där var den till slut. I min jakt på information om författaren och nobelpristagaren Selma Lagerlöf landade jag på Folkbildningsnätets pedagogiska resurser, där hittade jag en härlig sida med Lagerlöfska ”pusselbitar”. På Pedagogiska resurser kan du söka diverse material inom olika ämnesområden och om du har en inloggning till Folkbildningsnätet kan du också få tillgång till UR:s arkiv. Pedagogiska resurser bjöd på länkar till Sveriges Radios Selma Special, där Horace Engdahl talar om Lagerlöf och hennes författarskap. I intervjun får Engdahl frågan om hur många gånger han läst Gösta Berlings saga och svaret blir: – Jag skulle nog tro att jag har läst den i varje fall tio gånger. Vidare har också SR Minnen samlat klipp och länkar om Lagerlöf i sitt arkiv. Vill du få en bild av Falun, år 1939, kan kanske filmen “Falan i Falun” passa? I filmen (cirka 02.46) får vi se en skymt av Lagerlöf vid skrivbordet. I Filmarkivet hittade jag senare stumfilmen ”Ett besök hos Selma Lagerlöf” (6 min.), där vi får följa med till Mårbacka och se Lagerlöf i den karaktäristiska pälsmunderingen. På Mårbackas hemsida går det att förkovra sig inom olika områden, där finns: texter om Mårbacka, Selma Lagerlöfs Nobeltal och rösträttskongresstal (från 1911). På SR Minnen går det att lyssna till Nobeltalet uppläst av Thyra Freding. På sidan nobelprize.se kan du läsa om Lagerlöf, på engelska.
Via Litteraturbanken och projekt Runeberg kan du läsa flera av Lagerlöfs böcker på nätet. Du kan också hitta en mängd andra textkällor där. Litteraturbanken har förutom verk även samlat presentationer av författare, men också presentationer inom vissa specialområden, exempelvis finns artikeln ”Barnlitteraturens utveckling i Sverige”. Kanske hittar du ett läge att föra samman Lagerlöf och Strindberg? Något som passar sig särskilt väl just nu, eftersom 2012 är Strindbergsåret. Strindbergs verk hittar du också i Litteraturbanken. Ja, käre läsare, tänk vad en nätjakt kan bjuda in till! Gabriella Hedman

fredag 27 januari 2012

Ett klassrum

Det pratas en del om studiemiljö just nu, jag hör ämnet dryftas i sociala media och i mer traditionella media. Att den gör skillnad är nog de flesta överens om, och att det handlar om mer än bara klassrummet tror jag inte heller det är någon tvekan om. Studiemiljöer hittar vi i skolor, men också på arbetsplatser, på bibliotek, på caféer, i våra hem och inte minst på nätet, på lärplattformar och i sociala media.

Men i dag är det just ett klassrum jag vill prata om. Jag vill så gärna visa er det klassrum där jag tillbringar en stor del av mina arbetsdagar, visa er hur fint det har blivit. Vi har nämligen fått nya, runda bord i vårt klassrum i språkhuset på Hvilan: